Jeg har lige været i DR P1 lørdag morgen og fortælle om den brtitiske furore over globale selskabers undgåelse af at betale selskabsskat i Storbritannien.
Som sædvanlig var der ikke tid til at nå alt jeg havde forberedt, så her er lidt mere.
Jeg fik mest talt med vært Jan Falkentoft om Starbucks, men de fleste globale selskaber benytter sig af diverse – lovlige – skattemetoder til at minimere eller helt fjerne nødvendigheden af at betale selskabsskat.
Her er et par links til skriverier i den britiske presse, der nævner Amazon, Microsoft, Google og Vodafone som skatteundvigere.
Jeg kan specielt godt lide Googles Double Irish og Dutch Sandwich. Det lyder som noget man kan bestille hos Starbucks, men er betegnelser for skattemetoder som anvendes til at minimere eller helt eliminere selskabsskat for de globale selskaber.
Afrundingen på indslaget blev lidt abrupt. Jeg fik ikke sagt, at det er en balancegang for den britiske finansminister George Osborne. Han vil gerne ride med på en folkestemning, der kræver, at globale selskaber betaler mere i skat, så han kan få flere penge i statskassen, men samtidig vil han heller ikke skræmme virksomhederne væk.
Samtidigt presses han af repræsentanter for små og mellemstore britiske virksomheder til at gå hårdere til værks over for de store multinationale selskaber. De britiske virksomheder, der ikke har de globale selskabers mulighed for at rykke rundt på penge mellem forskellige lande-divisioner, ser det som unfair konkurrence, da de skal betale fuld virksomhedsskat, mens de globale selskaber kan undgå det.
Hvordan mon det ser ud i Danmark, når det kommer til globale selskabers skatteforhold?