Verdensfortællerne i godt selskab


I sommerferien havde jeg fornøjelsen at læse Yuval Noah Hararis bestseller ”Sapiens – A Brief History of Humankind”. I en intellektuel tour de force giver den israelske historiker et fornemt overblik over menneskehedens historie. Ifølge Harari tog menneskehedens udvikling rigtig fat, da mennesker begyndte at fortælle historier om fiktive ting. Historierne formår at samle og organisere tusindvis af mennesker i et fællesskab. Når mange folk tror på de samme fortællinger om guder, ædle metallers værdi, nationalstatens helte, fjendens dæmoniske natur eller markedets uafvendelige logik, så bliver de fiktive fortællinger til virkelighed.
Sapiens falder fint i tråd med Verdensfortællerne, da Sapiens omhandler nogle af de Helt Store Spørgsmål som Verdensfortællerne også beskæftiger sig med.
I Verdensfortællerne har jeg forsøgt at bringe de højtflyvende, lettere abstrakte temaer ned på jorden i et spændende techno-thriller format.
Ifølge anmeldelser som Litteratursidens lykkes det fint, men lad mig høre, hvad du mener.

AI, transhumanisme og Hopi-indianere
Jeg er gået i gang med at læse opfølgeren til Sapiens, Homo Deus, og kan konstatere, at også her er der sammenfald med Verdensfortællernes temaer. I Homo Deus ser Harari nærmere på AI, kunstige verdener og transhumanisme, hvor mennesket ved hjælp af avanceret teknologi bevæger sig væk fra sit naturlige, biologiske væsen til at være … noget andet.
Hollywood og Silicon Valley er i fællesskab ved at spinde en historie om menneskets uundgåelige march mod en fremtid, hvor AI vil erstatte menneskelig intelligens. Om det ender i et Terminator-lignende apokalyptisk opgør mellem mennesker og AI-robotter eller en fremtid med mennesker kørt ud på et evolutionsmæssigt sidespor (på borgerløn?) mens maskin-intelligensen erobrer rummet eller en transhumanistisk fremtid med en mere eller mindre harmonisk sammensmeltning af menneske og teknologi, vides ikke. Uden at røbe for meget af handlingen, kommer Verdensfortællerne også ind på forskellige former for AI og mulige alternative verdener. Måske lidt overraskende dukker Hopi-indianerne og deres mytologi op flere gange i bogen som en human kontrapunktisk modvægt til det teknokratiske samfund som Christian lever i.

A Lie Nation og Halluci Nation
A Tribe Called Red er Native Americans (dog ikke Hopi-indianere) som også tager det tema opI videoer som We Are The Halluci Nation og A Lie Nation kommenteres konflikten mellem samfund med humane værdier og et samfund baseret på transhumane værdier.
Bevidsthedsmanipulation, mord, alternative verdener, AI, transhumanisme og mytologi.
Luk Verdensfortællerne ind i din bevidsthed og bliv underholdt med stof til eftertanke.

Dorte Toft i begejstringsrus – Smider tøjet for Verdensfortællerne

Det startede med den lettere afklædte Evelyn Stevenson, som var så begejstret for Verdensfortællerne, at hun smed det meste af sit tøj.
(Der cirkulerer en teori på interwebben om, at den gode miss Stevenson solgte sit tøj blot for at kunne købe bogen, men da den kun koster kr. 249 er det næppe tilfældet).
Den litteratur-interesserede Evelyn istemte et “That’s true” komplet med klappende hænder og et blåt(?) hjerte, da jeg tweetede om Litteratursidens flotte anmeldelse af Verdensfortællerne.
(Jeg er ikke helt sikker på signifikansen af et blåt hjerte, men måske er miss Stevenson af royal afstamning?)

Frøken Stevenson, en begejstret læser
Har solgt alt sit tøj – selv sin bedste blazer 
For at skrabe penge til bogkøb sammen
gode bøger elsker hun, madammen

På Facebook tilsluttede Dorte Toft sig rosen af Verdensfortællerne med et “Jamen, den ER god!”
Tilsyneladende kunne hun godt forstå, at miss Stevenson smed tøjet i begejstring. Jeg bad derfor Dorte om et fan-tweet magen til miss Stevensons.
Nu er Dorte jo mest kendt for sit grundige og ihærdige journalistiske arbejde ifm. afsløringen af Stein Baggers fusk med IT-Factory, så jeg regnede ikke med at høre fra hende.
Men, men, men.
Dorte var så grebet af begejstringen for Verdensfortællerne, at hun ikke kunne beherske sig selv; fluks fremsendte hun nedenstående nøgenportræt:

Jeg kommer i øvrigt til BogForum den 10. – 12. November, hvor jeg vil fortælle om Verdensfortællerne samt opfølgeren, som jeg er begyndt at skrive.
Det sker fredag 10. november kl. 15.35 og søndag 12. november kl. 14.35 på Science Fiction Cirklens stand.
Jeg håber at se dig, men gå nu ikke totalt nøgen-amok i begejstring over Verdensfortællerne. Du kan blive arresteret for forstyrrelse af den offentlige
ro og orden …
Vi ses!

Verdensfortællerne nomineret til årets debutantpris


Verdensfortællerne har fået meget flotte anmeldelser de seneste par uger og nu er min debutroman blevet nomineret som årets romandebut.
Jeg er meget taknemlig for nomineringen og håber, at Verdensfortællerne bliver en af de to romaner, der udpeges som Årets debutroman.
En række bøger fra store forlag som Gyldendal, Lindhardt & Ringhof samt Politiken er nominerede, så det bliver spændende at se, om et lille forlag som Science Fiction Cirklen kan spise kirsebær med de store.
Det bliver også interessant at se, om en roman, som er klassificeret som science fiction, kan gå hen og vinde prisen.
Min mavefornemmelse er, at der stadig rynkes lidt på næsen af science fiction i det danske bogmarked, men det er ikke umuligt. I 2013 vandt Kristian Byskov med science fiction-romanen Mitose

Dygtige folk i dommerkomiteen
Med i dommerkomiteen sidder blandt andet kritikeren Lars Bukdahl, som jeg sætter stor pris på. Omkring 10. september ved vi, om han og de øvrige dommerkomite-medlemmer også sætter pris på Verdensfortællerne.
Hvis man dømmer efter de hidtidige anmeldelser bør Verdensfortællerne have en chance.

Sammenligninger med The Matrix og Johnny Mnemonic
Bogen fik blandt andet en rigtig god anmeldelse på bibliotekernes website for litteratur, Litteratursiden.
Med overskriften “Vellykket dansk science fiction om tankekontrol og hjernemanipulation udformet som en solid spændingsroman” skriver en begejstret bibliotekar om Verdensfortællerne med en lang række citat-venlige formuleringer som:
“Film og romaner som ’Johnny Mnemonic’ og ’The Matrix’ er nærtliggende sammenligninger, og Mygind klarer sig ganske glimrende i dette fornemme selskab.”
“det prisvindende resultat er blevet en særdeles glimrende og tankevækkende historie.”
“Langt hen ad vejen fungerer romanen som en glimrende spændingsroman, men med tilføjelsen af alternative verdener og avanceret videnskab løftes historien til et højere niveau, og resultatet er både spændende og tankevækkende.”

Anmeldelse i Prosabladet

Verdensfortællerne har også fået en rigtig god anmeldelse i Prosabladet, hvor der refereres til forfattere som William Gibson, Bruce Sterling og Edgar Allan Poe. Du kan bladre frem til side 32 – 33 i den digitale udgave af Prosabladet.

Støt Verdensfortællerne!
Derudover er der en lang række bogbloggere og læsere, som er blevet grebet af historien om Christian Dyrkøbs hektiske og besynderlige oplevelser, som udspiller sig efter han vågner en morgen med hukommelsestab og søvnparalyse.
Hvis du ikke allerede har købt bogen, kan du købe den direkte på Science Fiction Cirklens website eller hos boghandlere som Arnold Busck.
Du kan også låne den på biblioteket.
Du må meget gerne gå ind og give din vurdering af Verdensfortællerne på Goodreads, Bookeater og andre steder, som jeg ikke er klar over.
Send gerne en mail til mig, hvis du anmelder Verdensfortællerne andre steder end på Goodreads og Bookeater.
Du er også velkommen til at skrive til mig på mailFacebook eller Twitter, da jeg selvfølgelig er interesseret i at høre, hvad du som læser mener om bogen.

Flere anmeldelser af Verdensfortællerne

Der er kommet flere anmeldelser af Verdensfortællerne.

Bibliotekernes website om litteratur

Den seneste er på Litteratursiden, der er bibliotekernes website om litteratur.
Her skriver anmelderen blandt andet om en “vellykket dansk science fiction” som er “udformet som en solid spændingsroman”.
Det er jeg ekstremt glad for, da nogle folk rynker på næsen af science fiction og straks tænker “Star Wars” og andre Hollywood-blockbusters.
Ikke at der er noget galt med Star Wars, men Verdensfortællerne kan sagtens læses som en spændingsroman, som forhåbentligt får læseren til at tænke over nutiden. Med anmelderens ord:
“det prisvindende resultat er blevet en særdeles glimrende og tankevækkende historie.”
“Langt hen ad vejen fungerer romanen som en glimrende spændingsroman, men med tilføjelsen af alternative verdener og avanceret videnskab løftes historien til et højere niveau, og resultatet er både spændende og tankevækkende. Historien er skruet godt sammen, og Mygind er en yderst glimrende skribent, så alt i alt et romanen et meget vellykket bud på en ny gedigen dansk Science Fiction.”

Det er en fantastisk anmeldelse, som forhåbentligt får biblioteker og boghandlere til at fylde hylderne op med Verdensfortællerne 🙂

Anmeldelse med spoiler-alert!
Der er også kommet en anmeldelse på bogbloggeren. Der er nogle afsløringer af plottet så SPOILER-ALERT!
Hvis du alligevel læser den, vil du kunne se Verdensfortællerne omtalt som
“enorm aktuel skønlitteratur”. Science Fiction Cirklen og jeg har da også valgt at betegne romanen som en højaktuel fremtidsroman, hvilket selvfølgelig er en modsætningsfuld etiket, men bogen tager udgangspunkt i temaer som internet-censur, mediemanipulation og fake news. Emner som du formentlig ikke rigtig gider at læse mere om; derfor har jeg pakket det ind i en spændende roman. Som anmelderen skriver:
“Christian må opgive sit princip og lade Terry fiktionalisere hans bog, meget mere end han selv har gjort, ellers gider ingen læse den. De skal have en god historie, forklarer Terry. Når de har været på arbejde hele dagen, gider de ikke læse fakta. Men man kan skrive sådan, at bogen måske får dem til at tænke over nogle ting. Hvilket jo er præcis det samme som Mygind har gjort.”

Giv din mening til kende
Du må meget gerne gå ind og give din vurdering af Verdensfortællerne på Goodreads, Bookeater og andre steder, som jeg ikke er klar over.
Send gerne en mail til mig, hvis du anmelder Verdensfortællerne andre steder end på Goodreads og Bookeater.
Du er også velkommen til at skrive til mig på mailFacebook eller Twitter, da jeg selvfølgelig er interesseret i at høre, hvad du som læser mener om bogen.

Verdensfortællerne – De første anmeldelser

Det er lidt over en måned siden, at min bog Verdensfortællerne udkom og de første anmeldelser begynder at dukke op.

Gode læseoplevelser og bogslugere

Goodreads har bogen i skrivende stund fået et snit på 4 ud af 5 stjerner af dem, der har vurderet bogen.
På Goodreads er der ikke skrevet nogen egentlig anmeldelse endnu, men der er et par stykker, som normalt skriver udførlige anmeldelser, som har Verdensfortællerne på deres læseliste.

På Bookeater uddeles stjerner for sprog, handling, underholdningsværdi samt en samlet bedømmelse.
Her har Verdensfortællerne fået 7 og 8 stjerner ud af 10 mulige i de forskellige kategorier af brugeren Mekashimo.
Han/hun skriver blandt andet:
“Forfatteren Dan Mygind har virkelig formået at fange min opmærksomhed med denne bog; først jeg satte mig med den i hånden, kunne jeg ikke lægge den fra mig.”
“Jeg ville helt klart anbefale denne bog, og ikke kun til science fiction fans.”

Du må meget gerne gå ind og give din vurdering af Verdensfortællerne på Goodreads, Bookeater og andre steder, som jeg ikke er klar over.
Send gerne en mail til mig, hvis du anmelder Verdensfortællerne andre steder end på Goodreads og Bookeater.

Giv din mening til kende
Jeg har også fået tilbagemeldinger via mail og sociale medier:
“Det er en virkelig spændende og medrivende bog”
“Du skal ikke sælge filmrettighederne for billigt!”
“Den var opmuntrende, skræmmende, udfordrende, og ikke mindst helt fantastisk spændende. Jeg glæder mig til opfølgeren!”
Du er også velkommen til at skrive til mig på mailFacebook eller Twitter, da jeg selvfølgelig er interesseret i at høre, hvad du som læser mener om bogen.
Verdensfortællerne er også på Instagram, men det er jeg ikke ansvarlig for.
Det er Verdensfortællernes egen helt uansvarlige fortælling, som de præsenterer på den konto.

Løbet-som-vi-ikke-taler-om
Du er måske klar over, at jeg deltog i Københavns Marathon for at promovere Verdensfortællerne. Promoveringen gik fint og jeg kom i kontakt med en masse interesserede løbende læsere – eller læsende løbere?
Selve løbet har jeg ikke lyst til at skrive så meget om. Jeg kunne liste en masse syge undskyldninger for min dårlige tid, men her er en TL;DR-version:
“Gennemførte i 5.27. Ingen dårlige undskyldninger; deal with it, boy!”

Udfordring til løbere i Københavns Marathon

Hvis du løber Københavns Marathon på søndag 21. maj, har du mulighed for at købe min bog Verdensfortællerne med 20% rabat – såfremt du løber hurtigere end mig.
Hvis du giver mig baghjul, hopper du over på Science Fiction Cirklens bogbestillingsside og indtaster navn, mail og adresse.
I bestillingsfeltet skriver du Verdensfortællerne og dit startnummer. Så tjekker vi, at du vitterligt har været hurtigere end mig.
Du må også gerne skrive hånende ting som “Dan Mygind er for sløv” eller lignende, hvis du absolut føler en trang til at hovere. Jeg kan tage det – tror jeg nok.

Hvis du læser det her, fordi du så trøjen nedenfor, da du løb marathon i København, så vil jeg ønske dig tillykke med at gennemføre løbet. Godt løbet!
Du kan se, om du løb hurtigere end mig på Copenhagen Marathons resultatside.
Søg efter Dan Mygind og/eller Verdensfortællerne.
Har du været hurtigere, så gå over på Science Fiction Cirklens bogbestillingsside og udfyld oplysningerne som beskrevet ovenfor.
Hvis du ikke er helt sikker på, hvad Verdensfortællerne egentlig er, kan du læse mere om bogen her.
Du kan også lytte til  Aflyttet-programmet, hvor jeg interviewes om baggrunden for og inspirationen til bogen.

Jeg er ikke sportsidiot!
Hvis du ikke løber marathon, har du mulighed for at købe Verdensfortællerne med 20% rabat, hvis du møder op hos Arnold Busck, Købmagergade 49, København fredag 19. maj mellem 14 – 17. Der vil jeg signere bøger, tage selfies med glade bogkøbere og endda uddele engelske vingummier og lakridser!
Kom frisk og glad forbi!

P.S. Desværre kan jeg ikke udskænke vin eller alkohol i Arnold Busck grundet bevillingsregler, men hvis du køber 5 eksemplarer eller flere af Verdensfortællerne, så smider jeg en kop kaffe fra Arnold Buscks egen RESSO kaffebar med i købet uden beregning 🙂
Ja, jeg ved; jeg er meget generøs.

Verdensfortællerne er en stor succes – mød dem i Arnold Busck!

Lørdag 6. maj holdt jeg bogreception for Verdensfortællerne i Valby Kulturhus. Salget gik så strygende, at forlagsredaktøren måtte hente flere eksemplarer fra boglageret.
Tak til alle jer der mødte op og gjorde dagen til en succes.

Verdensfortællerne drager ud i verden
Jeg vågnede op den næste morgen til nedenstående syn.
Verdensfortællerne er på vej ud i verden!

Første oplag svinder hurtigt ind, så hvis du vil have et første oplags-eksemplar, skal du hurtigst muligt hoppe over på Science Fiction Cirklens hjemmeside og bestille bogen.

“Mød forfatteren”-arrangement i Arnold Busck
Hvis du gerne vil have et signeret eksemplar, kan du møde op i Arnold Buscks hovedbutik på Købmagergade 49 i Købenahvn fredag 19. maj mellem kl. 14 og 17.
Der vil jeg sidde/stå og besvare spørgsmål samt signere bogen. Måske vil jeg endda løbe lidt (mere om det i en senere blog).

Hvis du inden da vil høre lidt mere om, hvad Verdensfortællerne handler om, kan du læse mere her.
Du kan også aflytte(!) Radio24syvs Aflyttet-udsendelse, hvor jeg interviewes om bogen.
Interviewet kan du høre her.

Det blev et godt interview, ikke mindst takket være intervieweren Anders Kjærulff.
Anders spurgte, hvem Verdensfortællerne er og jeg svarede, at det er journalister, forfattere og i princippet alle, der fortæller historier til hinanden.
Jeg fik ikke den vigtige tilføjelse med, at der er folk, der anvender fortællinger meget bevidst til at forme vores virkelighedsopfattelse. Det sker med propaganda, fake news, marketing, psy-ops og andre klasiske propaganda-discipliner.

Baserer sig på virkelige begivenheder
Den slags har jeg skrevet om i en række journalistiske artikler til Prosabladet.
Fredag 5. maj udkom Prosabladet med et tema om, hvordan propaganda-discipliner og psykologisk profilering anvendes på sociale medier som Facebook.
Det er rendyrket journalistik, hvor jeg blandt andet opsporer manden, der indsamlede Facebook-data fra 50 millioner amerikanere og solgte data til Cambridge Analytica. Cambridge Analytica anvender personprofilering og hjalp blandt andet Trump med at blive amerikansk præsident

Det er den slags virkelige hændelser, som har været med til at inspirere min bog. Ligesom de mystiske dødsfald blandt krypteringseksperter, journalister og it-folk, vi nævner i Radio24syv-interviewet. Bogen tager udgangspunkt i virkelige begivenheder og får så et ordentligt skud fantasi, så Verdensfortællerne bliver en spændende og højaktuel roman, der udspiller sig i den nære fremtid.

Jeg håber vi ses i Arnold Busck, Købmagergade 41 på fredag 19. maj kl. 14 – 17.

 

Verdensfortællerne slippes løs 6. maj!

Min roman Verdensfortællerne præsenteres på den årlige Dancon science fiction festival, der afholdes 6 – 7. maj kl. 10.30 – 17.30 i Valby Kulturhus.
Der er gratis adgang, så kom glad forbi!
Jeg vil være til stede om lørdagen, hvor der vil være en uformel reception for bogen.

En højaktuel fremtidsroman
Romanen tager fat på nogle højaktuelle emner i en medrivende og spændende historie om whistleblowers, fake news, mediemanipulation, internet-censur, overvågning og hemmelige tjenester. Der er tale om en højaktuel fremtidsroman, da handlingen udspiller sig i den nære fremtid

Vandt forlagskontrakt i romankonkurrence
Romanen vandt en forlagskontrakt i Science Fiction Cirklens store romankonkurrence i 2016, hvor forlagsredaktøren betegnede romanen som en techno-thriller.
Her er en kort beskrivelse af handlingen, der forhåbentlig ikke røber for meget.

Hukommelsestab, Verdensfortællere og mord
Christian vågner en morgen og har tilsyneladende mistet sin hukommelse. Da han finder manuskriptet til Verdensfortællerne, genvinder han langsomt hukommelsen og begynder at stykke sin fortid sammen.
En mystisk forlagsredaktør samt en teknologiskeptisk og kulturelt indflydelsesrig aktivistbevægelse er blot nogle af aktørerne i et sælsomt hændelsesforløb, hvor manuskriptet for Verdensfortællerne spiller en central rolle.
Manuskriptet er inspireret af virkelige hændelser, hvor journalister, krypteringseksperter og sikkerhedsfolk på mistænkelig vis er omkommet, tilsyneladende som følge af ulykker og selvmord. Men er det hele sandheden? Og hvem er de ukendte kræfter som er meget interesserede i at få fingre i manuskriptet?
Da en whistleblower med aktivisternes hjælp afslører en hidtil ukendt teknologi, bliver Christian hvirvlet ind i begivenheder, hvor de ukendte kræfter ikke viger tilbage for mord for at få fat på teknologien og Verdensfortællernes hemmeligheder.
På en hæsblæsende rejse gennem flere lande, drømme, religioner og tilsyneladende alternative virkeligheder må Christian konfrontere sin egen dystre fortid, inden han – og læseren – bringes nærmere en forklaring samt en forståelse for, hvordan menneskers bevidsthed kan manipuleres.

Håber du er blevet nysgerrig.
Forhåbentlig ses vi 6. maj i Valby Kulturhus til en snak om bøger, Verdensfortællere og bevidsthedsmanipulation.

Winning a Publishing Contract – Fiction Meets Reality

I have been so lucky – and apparently good enough – to win a publishing contract for my novel Verdensfortællerne (World Narrators). I entered a writing competition by The Danish publisher Science Fiction Cirklen and was told recently that they want to publish my book late Spring/early Summer next year.
The commissioning editor describes it as a techno-thriller which is probably a good description of a story based on real world events and then turned into a (hopefully very) thrilling and entertaining story taking place in the near future.
One of the themes of the book is how our world view is constructed by the stories and narratives we are fed from the press, films, magazines, social media and not at least books.

Fiction Meets Reality
As we can see from yesterday’s interesting research from Bureau of Investigative Journalism in cooperation with The Sunday Times and the Daily Beast there’s an awful lot of money being spent on controlling the official narrative of wars.
In Verdensfortællerne I write about how PR companies cooperates with governments to persuade a reluctant population to embrace unnecessary wars and how media manipulation is used to smear activists and dissidents.
My book is a science fiction story with an alternative narrative to the official one.
The Bureau of Investigative Journalism’s work in cooperation with The Sunday Times and the Daily Beast is pure reporting of the facts.
Fiction meets Reality.

Are Connected Cars And Security-By-Design Incompatible?

GoogleCarDrive

Cars with internet access are part of the drive(!) towards self-driving cars

I have just finished a series of articles about (internet-)connected cars and autonomous (selfdriving) cars which will be published in an upcoming issue of the Danish IT-magazine Prosabladet.
As usual after a long period of research, interviews and writing I have too much material and feel an urge to offload a bit. So here goes…

What struck me most about connected cars is the inherent vulnerabilities in a car’s Controller Area Network (CAN).
(Don’t worry, I had no idea either what CAN was before I started my research, so hang on.)

CAN is a network that connects all the different Electronic Control Units (ECU) that control most aspects of a modern car; engine, transmission, brakes, locks, lights, aircon, airbag and so on.

The ECU’s are connected via the CAN so that they can communicate with each other. That is quite handy if you for instance would like to shut off the fuel pump after an accident in order to avoid a fire.
If the airbags are deployed, the airbag-ECU will tell the engine-ECU:
“”Hey, we had an accident, please shut off the fuel pump.”
This is a Good Idea.

The CAN is designed in such a way so that the engine-ECU doesn’t know who is asking for the fuel pump to be shut offand the engine-ECU isn’t bothered about asking. For efficiency reasons this is still a good idea; when you don’t have to ask who is making the request you can shut off the fuel pump much quicker.

This is not such a good idea when we are now in the year 2016 and we have connected different things to the CAN; things that can be accessed from the internet.
Suddenly it is a Bad Idea just to obey whoever is asking us to shut off the fuel pump or de-activate the brakes or give more throttle or …

To get an idea about what the consequences are, watch this video:

The hackers used a vulnerability in the Jeep’s Uconnect system to get access to CAN and this vulnerability has been patched since then. So don’t worry if you have a Jeep Cherokee or another car with the Uconnect system. The Uconnect vulnerability has been removed and you should be safe.

What has not been removed is the inherent vulnerabilities in the underlying CAN.
For my Prosabladet-articles I spoke, amongst others, to one of the most experienced security researchers/hackers when it comes to embedded systems and car security, Karl Koscher.

He and his colleague, Ian Foster, describes how CAN works in details and the inherent vulnerabilities in their excellent paper “Exploring Controller Area Networks” from December last year.

The CAN was originally designed in the 1980’s so we can’t really blame the CAN-designers for a bad design. Internet-connected cars was not something you would think about in the 1980’s or at the beginning of the 1990’s when CAN was revised and released in a version 2.

The thing is, at the moment we are connecting a lot of internet-connected devices directly/indirectly to the CAN via On-Board Diagnostics (OBD)-dongles, head unit systems as Uconnect and mobile apps. Some by car manufacturers, some by third parties such as insurance companies. Karl Koscher suggested that all the entry points should be hardened and made more secure in adition to a mandated security-by-design approach for all  development in the car industry.

But does CAN really fit into a security-by-design approach?