Flere vidnesbyrd om Cambridge Analytica og demokrati-disruption

Jeg har haft lidt travlt i denne uge grundet et hacket website og en truende deadline, men her er en opsummering af ugens begivenheder, der relaterer sig til SCL/Cambridge Analytica, Facebook og Fake News.
Der var tre parlamentshøringer i denne uge; to i UK og en i Canada.

Aggregate IQ – softwareleverandøren til Cambridge Analytica

Den mest interessante høring fandt sted i det canadiske parlament i tirsdags 24. april.
Det var det canadiske parlaments komite om informationsadgang, privacy og etik, der havde besøg af stifterne af Aggregate IQ. Aggregate IQ har leveret software til SCL/Cambridge Analytica samt stået for placeringen af Facebook-annoncer for de tre britiske Brexit-kampagner Vote.Leave, Be.Leave og Veterans for Britain samt nordirske Democratic Unionist Party (DUP) som også støttede et Brexit.
Der har længe været mistanke om, at selvom de tre Brexit-kampagner officielt var uafhængige af hinanden, så har de koordineret deres kampagner, inklusive annonceringer. Ved at have tre kampagner kunne der bruges flere penge end hvad den britiske valglov foreskriver for een kampagne.
Som det ses af nedenstående lille klip, jeg lavede fra høringen tirsdag 24. april, så er der stærke indicier for en koordinering mellem kampagnerne.

Ovenstående klip er nok de 5 minutter, hvor Aggregate IQs CEO Zackary Massingham sagde mest. I den øvrige 2 timer lange høring var det mest “I can’t speak to that” eller “I don’t know” som var hans foretrukne ytringer. COO Jeffrey Silvester (tv. i videoen) havde langt bedre talegaver, men det formåede ikke at overbevise de canadiske komite-medlemmer. Blandt andet formåede Aggregate IQ ikke rigtigt at belyse, hvorfor de i mange sammenhænge blev omtalt som SCL Canada, selvom de hævder, at de var et uafhængigt selskab.
Komite-formanden afsluttede seancen med et “something doesn’t smell right”

Bonusinfo: En Saudiarabisk og dansk forbindelse til Brexit?
Aggregate IQ har også udført arbejde for nordirske DUP til et beløb af £32.000. Der gemmer sig i øvrigt (endnu en) fantastisk historie, når det gælder DUP og Brexit. Den canadiske komite kom ikke ind på den sag, men DUP spenderede hele £425.000 på sin Brexit-kampagne. Der var i lang tid undren over, hvor DUP fik de mange penge fra, men det er via gedigent gravearbejde kommet frem, at pengene kommer fra The Constitutional Research Council. Vi ved ikke så meget om The Constitutional Research Council, men formanden er Richard Cook, der tidligere har stillet op til det skotske parlament for de Konservative.
Og, nå ja, DUP er parlamentarisk grundlag for Theresa Mays konservative regering. Det ved DUP godt, så vi skal nok ikke forvente en tilbundsgående undersøgelse af DUPs finansiering.
Hvor Richard Cook og “Rådet for Forfatningmæssig Forskning” har fået £425.000 til at donere til DUP står hen i det uvisse, men i 2013 etablerede Richard Cook en Wealth Management Fund kaldet Five Star Management. Og nu bliver det altså mærkeligt, så hold fast.
Five Star Management fokuserede på Mellemøsten og det er måske ikke så mærkeligt, at 75 procent af fonden var ejet af en Saudiarabisk rigmand. Men når hans navn var Prince Nawwaf bin Abdul Aziz og han var tidligere chef for Saudiarabiens efterretningsvæsen samt far til den Saudiarabiske ambassadør i UK, så bliver det hurtigt interessant. Five Star Management lukkede ned efter kun et år; i 2014.
Den tredje partner i firmaet var danskeren Peter Hæstrup. Han oplyser til OpenDemocracy, at firmaet aldrig rigtigt kom igang:
“We had a lot of good talks, a lot of good dinner but we never got started on the business. We did not want to do business the way the Saudis did”
I 1990’erne var Peter Hæstrup i øvrigt involveret i Purulia-våbendroppet i Indien:
“In December 1995, a consignment of 548 Bulgarian AK-47 rifles, 11.3 tonnes of ammunition, 165 rocket launchers and a quantity of anti-tank weapons were parachuted from a low-flying Russian-made AN-26 plane over Purulia in West Bengal state. The arsenal was intended for a violent Hindu cult opposed to West Bengal’s provincial communist government.”
Der var både en dansker og en britisk ex-SAS mand med i flyet.
Ja, det lyder som plottet i en dårlig b-film, men det fandt altså sted og er stadig årsag til lidt gnidninger mellem Danmark og Indien:
Hæstrup har fortalt Opendemocracy, at han ikke gjorde noget galt dengang:
“If I had done anything wrong, the police would have come for me. I was working on the right side that time. When you were working in the intelligence service you have to be on the right side”

Dr. Spectre i Parlamentet
Nå, det var lidt af et sidespring. Der er mange af den slags afledte historier ifm. Cambridge Analytica-sagen.
Samme dag som AIQ aflagde vidnesbyrd i det canadiske parlament, var der en relateret høring i den britiske parlamentsgruppe, der ser nærmere på Fake News-fænomenet og dermed hele Cambridge Analytica-historien. Komiteen havde besøg af Aleksandr Kogan, der var manden som via sit firma Global Science Research (GSR) indsamlede de mange millioner Facebook-brugeres data og solgte dem til Cambridge Analyticas moderselskab SCL.
Han sagde blandt andet, at Cambridge Analyticas tidligere CEO Alexander Nix løj overfor parlamentskomiteen, da Nix benægtede at have modtaget data fra GSR.
Ifølge Kogan kan man heller ikke altid stole på Christopher Wylie, “han opdigter mange ting”. Christopher Wylie var den tidligere Cambridge Analytica-ansatte, der i marts måned fik Cambridge Analytica-historien til at eksplodere i medierne efter mere end et år, hvor en utrættelig Carole Cadwalladr stædigt forfulgte historien. Christopher Wylie aflagde tidligere vidnesbyrd for den britiske parlamentskomite.
Det har jeg skrevet (meget) om i en tidligere blog.
Som en kuriøs detalje fortalte Kogan også, at han havde taget navneforandring til Spectre for at hylde lys og videnskab, da han blev gift. Spectre skal forstås som lys-spektrum og havde ikke noget at gøre med forbryderorganisationen Spectre fra Bond-filmene. Kogan sagde, at han ikke kendte til Spectre i Bond-sammenhæng.
Du kan se hele Aleksandr Kogans vidnesbyrd her

Facebook sender teknokrat til politkere der ønsker at tale demokrati

Nogle dage senere var formanden for den britiske parlamentskomite frustreret over en anden høring. Ligesom hans canadiske kollega havde været nogle dage tidligere. Det var Facebooks CTO (Chief Technology Officer) Mike Schroepfer, som var anledning til den britiske komite-formands frustration. Parlamentskomiteen har i flere omgange bedt Mark Zuckerberg om at komme og svare på komiteens spørgsmål, men han har for travlt og sendte i stedet sin overordnede tekniske leder. Mødet mellem CTO’en og parlamentarikerne var ikke særligt tilfredsstillende. Der var tæt på 40 spørgsmål som Facebook CTOen ikke kunne svare på, så nu har den britiske parlamentskomite for fjerde gang spurgt om Mark Zuckerberg ikke vil komme forbi London.
(Zuck må gerne bruge mit gæsteværelse, hvis AirBnb er fuldstændigt overbooket i London):

Du kan se hele den 4 timer og 45 minutter lange session nedenfor (bare rolig; jeg tracker dig ikke for at checke, om du ser det hele :-))

I mellemtiden rumler personprofileringen lystigt videre. Husk på, at det her langt fra kun handler om Facebook og Cambridge Analytica.
Du kan eventuelt læse Thomas Bækdahls gode pointer fra sidste måned, og fundere over, hvad endemålet med profileringen egentlig er, mens du lytter til A Tribe Called Red:
” … to be exploited
Even themselves, mining their spirits into souls, sold
until nothing is sacred not even themselves”

Som du nok kan se, så har jeg geninstalleret mit website efter det blev hacket kort efter jeg var i Radio24syv søndag 22.april og tale om SCL/Cambridge Analytica. Jeg havde også lige skrevet min lange blog om personkredsen bag virksomhederne. Formentlig et sammentræf, men det er anden gang mit website hackes i løbet af nogle få uger. Første gang var efter jeg havde skrevet teasers om relationerne mellem SCL/Cambridge Analytica og UK MoD, Pentagon, israelske Black Cube, Erik Prince, Palantir og andre forbindelser som mange medier stadig ikke nævner, ligesom jeg havde været i P1 Orientering og fortalt om nogle af de sammenhænge. Min hostingprovider kan ikke give de eksakte tidspunkter for hvornår mit site blev hacket, men hack nummer to skete efter weekenden og inden tirsdag eftermiddag. Iflg. mine logfiler har der været mange besøgende fra UK, USA, Danmark, Rusland og Uzbekistan i det tidsrum. Jeg kan nok ikke bruge den information til meget, da IP-adresser kan spoofes og geolokation kamoufleres.