Verdensfortællerne i godt selskab


I sommerferien havde jeg fornøjelsen at læse Yuval Noah Hararis bestseller ”Sapiens – A Brief History of Humankind”. I en intellektuel tour de force giver den israelske historiker et fornemt overblik over menneskehedens historie. Ifølge Harari tog menneskehedens udvikling rigtig fat, da mennesker begyndte at fortælle historier om fiktive ting. Historierne formår at samle og organisere tusindvis af mennesker i et fællesskab. Når mange folk tror på de samme fortællinger om guder, ædle metallers værdi, nationalstatens helte, fjendens dæmoniske natur eller markedets uafvendelige logik, så bliver de fiktive fortællinger til virkelighed.
Sapiens falder fint i tråd med Verdensfortællerne, da Sapiens omhandler nogle af de Helt Store Spørgsmål som Verdensfortællerne også beskæftiger sig med.
I Verdensfortællerne har jeg forsøgt at bringe de højtflyvende, lettere abstrakte temaer ned på jorden i et spændende techno-thriller format.
Ifølge anmeldelser som Litteratursidens lykkes det fint, men lad mig høre, hvad du mener.

AI, transhumanisme og Hopi-indianere
Jeg er gået i gang med at læse opfølgeren til Sapiens, Homo Deus, og kan konstatere, at også her er der sammenfald med Verdensfortællernes temaer. I Homo Deus ser Harari nærmere på AI, kunstige verdener og transhumanisme, hvor mennesket ved hjælp af avanceret teknologi bevæger sig væk fra sit naturlige, biologiske væsen til at være … noget andet.
Hollywood og Silicon Valley er i fællesskab ved at spinde en historie om menneskets uundgåelige march mod en fremtid, hvor AI vil erstatte menneskelig intelligens. Om det ender i et Terminator-lignende apokalyptisk opgør mellem mennesker og AI-robotter eller en fremtid med mennesker kørt ud på et evolutionsmæssigt sidespor (på borgerløn?) mens maskin-intelligensen erobrer rummet eller en transhumanistisk fremtid med en mere eller mindre harmonisk sammensmeltning af menneske og teknologi, vides ikke. Uden at røbe for meget af handlingen, kommer Verdensfortællerne også ind på forskellige former for AI og mulige alternative verdener. Måske lidt overraskende dukker Hopi-indianerne og deres mytologi op flere gange i bogen som en human kontrapunktisk modvægt til det teknokratiske samfund som Verdensfortællernes hovedperson Christian lever i.

A Lie Nation og Halluci Nation
A Tribe Called Red er Native Americans (dog ikke Hopi-indianere) som også tager det tema opI videoer som We Are The Halluci Nation og A Lie Nation kommenteres konflikten mellem samfund med humane værdier og et samfund baseret på transhumane værdier.
Bevidsthedsmanipulation, mord, alternative verdener, AI, transhumanisme og mytologi.
Luk Verdensfortællerne ind i din bevidsthed og bliv underholdt med stof til eftertanke.

Dorte Toft i begejstringsrus – Smider tøjet for Verdensfortællerne

Det startede med den lettere afklædte Evelyn Stevenson, som var så begejstret for Verdensfortællerne, at hun smed det meste af sit tøj.
(Der cirkulerer en teori på interwebben om, at den gode miss Stevenson solgte sit tøj blot for at kunne købe bogen, men da den kun koster kr. 249 er det næppe tilfældet).
Den litteratur-interesserede Evelyn istemte et “That’s true” komplet med klappende hænder og et blåt(?) hjerte, da jeg tweetede om Litteratursidens flotte anmeldelse af Verdensfortællerne.
(Jeg er ikke helt sikker på signifikansen af et blåt hjerte, men måske er miss Stevenson af royal afstamning?)

Frøken Stevenson, en begejstret læser
Har solgt alt sit tøj – selv sin bedste blazer 
For at skrabe penge til bogkøb sammen
gode bøger elsker hun, madammen

På Facebook tilsluttede Dorte Toft sig rosen af Verdensfortællerne med et “Jamen, den ER god!”
Tilsyneladende kunne hun godt forstå, at miss Stevenson smed tøjet i begejstring. Jeg bad derfor Dorte om et fan-tweet magen til miss Stevensons.
Nu er Dorte jo mest kendt for sit grundige og ihærdige journalistiske arbejde ifm. afsløringen af Stein Baggers fusk med IT-Factory, så jeg regnede ikke med at høre fra hende.
Men, men, men.
Dorte var så grebet af begejstringen for Verdensfortællerne, at hun ikke kunne beherske sig selv; fluks fremsendte hun nedenstående nøgenportræt:

Jeg kommer i øvrigt til BogForum den 10. – 12. November, hvor jeg vil fortælle om Verdensfortællerne samt opfølgeren, som jeg er begyndt at skrive.
Det sker fredag 10. november kl. 15.35 og søndag 12. november kl. 14.35 på Science Fiction Cirklens stand.
Jeg håber at se dig, men gå nu ikke totalt nøgen-amok i begejstring over Verdensfortællerne. Du kan blive arresteret for forstyrrelse af den offentlige
ro og orden …
Vi ses!